✔ Veilig betalen
✓ 30 dagen retourtermijn

Wandlampen, hanglampen of staande lampen: wat zijn de voordelen van elke soort lamp?
#woontips

Wandlampen, hanglampen of staande lampen: wat zijn de voordelen van elke soort lamp?

Publicatiedatum 9 mei 2022
Bewerkt op 3 juni 2024

Een warme sfeer in de woonkamer, licht om in bed te lezen, natuurlijke verlichting in de badkamer... Met de keuze van de juiste soort verlichting creëer je, afhankelijk van de ruimte en de functie, prachtige leefruimten. In onze ruime collectie wandlampen, hanglampen en staande lampen zijn er verschillende stijlen beschikbaar om precies het interieur te creëren dat bij jou past. Om je te helpen kiezen hebben wij de belangrijkste voordelen van elke soort lamp op een rijtje gezet.

1. Waarom is een wandlamp onmisbaar voor een gezellige inrichting?
2. Wat moet je weten over de hanglamp, een tijdloze lichtarmatuur?
3. De staande lamp, voor functionele en stijlvolle verlichting
4. Zo belslis je wat de juiste soort lamp voor jouw interieur is
COCOmaison helpt je op weg!

1. Waarom is een wandlamp onmisbaar voor een gezellige inrichting?

Wandlampen voegen vooral veel sfeer toe aan je inrichting. Houd je van modern design, dan is bijvoorbeeld een chromen lamp met strakke vorm een goede optie, terwijl de romanticus eerder zal kiezen voor een messing armatuur en meer bewerkte lampenkap.

Een wandlamp in de woonkamer heeft meestal vooral een esthetische functie, maar hij voegt natuurlijk ook extra licht toe. Zo kan een wandlamp handig zijn als leeslamp bij je bed, waarmee je meteen ruimte bespaart op je nachtkastje of zelfs geen nachtkastje meer nodig hebt. Zorg dan wel dat je de lichtbron precies kunt richten op je boek of tijdschrift. Wil je iets heel gericht uitlichten, dan zijn wandspots ook heel praktisch. Deze kun je gebruiken om een schilderij letterlijk in de spotlights te zetten, maar ook om bijvoorbeeld je werkplek of een gang te verlichten.

✓ Lees ook: Zelf een lichtplan voor de woonkamer maken

Pas op met de lichtsterkte van je spots, een te hoge UV-waarde kan namelijk de kleuren van een schilderij aantasten.

Denise
Product Manager

2. Wat moet je weten over de hanglamp, een tijdloze lichtarmatuur?

De hanglamp is het middelpunt van elk huis, hij geeft je kamers karakter en verlicht ze gelijkmatig. Je kunt hem zowel aan het plafond van de woonkamer als de slaapkamer bevestigen. Het grote voordeel van dit type lamp is dat ze er in alle soorten en maten is.

Een meer bescheiden formaat kun je zelfs in de gang hangen. In een grotere ruimte kun je de hanglamp combineren met een wand- of vloerlamp, zodat de hele kamer voldoende verlicht is. Wees creatief en kijk of je verschillende stijlen kunt combineren, zoals bijvoorbeeld klassieke meubels combineren met een eigentijdse hanglamp of andersom.

camera-icon.jpg Iggy hanglamp

3. De staande lamp, voor functionele en stijlvolle verlichting

Voor een vloerlamp heb je alleen een stopcontact nodig, dus hij kan in elk hoekje en gaatje van een kamer worden geplaatst. Het grootste verschil met een tafellamp is de hoogte, want de meeste vloerlampen zijn meer dan 70 cm hoog. Daardoor kun je hem direct op de grond plaatsen. Een vloerlamp is gemakkelijk te verplaatsen, past in elke omgeving en kan worden gebruikt om lichtpunten te creëren in specifieke donkere hoeken. Hij creëert sfeer en de hete lichtbron en eventueel kwetsbare kap blijven door de hoogte buiten het bereik van kinderhanden.

Bij de vloerlamp kun je kiezen uit de volgende modellen:

● klassiek, met een lampenkap, overal aan te sluiten voor warme verlichting;
● met indirecte verlichting, naar boven gericht, ideaal om sfeer te creëren;
● een booglamp, overhangend over bijvoorbeeld een eettafel of bank, voor een echt design-effect.

camera-icon.jpg Tali vloerlamp en Tali tafellamp

✓ Lees ook: Ideeën voor het decoreren van jouw eettafel

meer inspiratie
altijd de beste deals ontvangen?

Ontvang 10% korting op je eerstvolgende bestelling

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste trends en laatste aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

4. Zo belslis je wat de juiste soort lamp voor jouw interieur is

Hieronder in de slideshow volgen enkele tips over hoe je lampen even aantrekkelijk als praktisch kunt maken. In je interieur kan je met verschillende soorten verlichting al je creativiteit kwijt!

✓ Lees ook: 4 gouden regels voor het kiezen van lampen

COCOmaison helpt je op weg!

In welke kamer moet ik een wandlamp, een hanglamp of een staande lamp installeren?

De plafondlamp is een essentieel element in de woonkamer, omdat hij voor een heldere verlichting zorgt. Een wandlamp is geschikter voor een gang dan een staande lamp, die misschien in de weg staat. Een vloerlamp kun je trouwens in veel ruimtes een plek geven: hij is handig in de slaap- of werkkamer, maar doet het ook goed als sfeermaker in de eetkamer.

Welke lichtbronnen gebruik je?

Gloeilampen zijn de oudste lichtbronnen, maar zijn inmiddels grotendeels vervangen door halogeenlampen of LED-lampen. Halogeenlampen zijn erg duurzaam, maar vaak wat kouder van kleur zijn. LED-lampen zijn juist warm van kleur.

Hoe kies je de intensiteit van de lichtbron?

Met een simpele rekensom bepaal je de lichtsterkte die je nodig hebt in je ruimte: vermenigvuldig de lengte van de kamer met de breedte en vermenigvuldig het resultaat met 15. Dit is het aantal watt dat nodig is om het vertrek goed te verlichten. De plafondlampen zijn de belangrijkste lichtpunten. Wandlampen en staande lampen kunnen dit deze basisverlichting aanvullen.

Welke hoogte en grootte houd je aan voor een hanglamp?

Er zijn een paar eenvoudige criteria om de keuze voor een hanglamp te vergemakkelijken. In een kamer met een plafondhoogte van 2,50 tot 2,80 m kun je het beste boven de 2,15 m blijven. Houd voor het bepalen van de doorsnede de volgende stelregels aan:
● 30 tot 40 cm diameter voor minder dan 10 m2;
● 40 tot 45 cm diameter voor 10 tot 15 m2;
● 45 tot 50 cm diameter voor 15 tot 20 m2;
● meer dan 60 cm diameter voor 20 m2 en meer.

COCOmaison fans

inspireer anderen

tag ons op instagram of gebruik #cocomaison

COCOmaison wooninspiratie

wooninspiratie

Lees onze inspiratieblogs en laat je inspireren

Ook interessant...