✔ Veilig betalen
✓ 30 dagen retourtermijn

4 gouden regels voor het kiezen van lampen
#woontips

4 gouden regels voor het kiezen van lampen

Publicatiedatum 6 maart 2022
Bewerkt op 2 februari 2024

Welke plafonnière kies je? Welke verlichting is geschikt voor de keuken of de eetkamer? Voor een inrichting die tegelijk goed verlicht en subtiel aangekleed is, kun je de vier gouden regels van COCOmaison aanhouden.

1. Bepaal de lichtsterkte die je nodig hebt
2. Kies de plafondlamp die past bij de ruimte
3. De juiste lamp op de juiste plek
4. Durf te kiezen voor een originele oplossing
COCOmaison helpt je op weg

1. Bepaal de lichtsterkte die je nodig hebt

In een kamer is de plafondlamp meestal de eerste lamp die je kiest. Hij zorgt voor de verlichting van het vertrek in zijn geheel, daarom is het slim om goed te letten op de lichtsterkte. Een plafonnière moet genoeg verlichten om alles goed te kunnen zien, maar ook niet zoveel dat hij verblindt. Natuurlijk moet je daarbij ook goed op de gloeilamp letten. Voor plafondlampen worden vaak energiezuinige halogeenlampen aanbevolen of warm witte ledlampen.

Je kunt best meerdere hanglampen combineren in een vertrek. In een keuken bijvoorbeeld, hebben ze boven het aanrecht niet alleen een decoratieve, maar ook een praktische functie. De verlichting wordt meer of minder intens en gericht naarmate je ze lager of juist wat hoger hangt.

In een slaapkamer, waar de sfeer meer afgestemd is op rust, zul je eerder voor een minder sterke verlichting kiezen, of het nu om de plafonnière of om de lampen op je nachtkastjes gaat. Om het licht te temperen zijn een donkere lampenkap of lampen van rookglas ideaal. Datzelfde geldt voor de woonkamer, waar een zachter verlichting ook voor een rustgevende sfeer kan zorgen.

camera-icon.jpg Bo hanglamp 5*e27

✓ Lees ook: Zelf een lichtplan voor de woonkamer maken

Of het nu om een plafonnière, een hanglamp of een wandlamp gaat, lampen moeten op een strategische plek hangen om zowel decoratief als functioneel te zijn.

Charlotte
Product Manager

2. Kies de plafondlamp die past bij de ruimte

Houd, wanneer je een plafondlamp kiest, goed rekening met de afmetingen van de ruimte, anders is de verlichting niet optimaal. De doorsnede van de plafondlamp bepaalt de reikwijdte van het licht. Daarom worden in het algemeen de volgende regels aangehouden:

• Voor minder dan 10 m², een diameter tussen de 30 en 40 cm;
• Tussen de 10 en 15 m², een diameter van 40 - 45 cm;
• Tussen de 15 en 20 m², een diameter van 45 - 50 cm;
• Meer dan 20 m², een diameter van minimaal 60 cm.

Deze richtlijnen zijn natuurlijk maar een indicatie. Afhankelijk van de uitstraling die je een bepaalde ruimte wilt geven, kun je dus rustig gaan voor een grotere, beeldbepalende lamp, bijvoorbeeld boven een design eettafel.

Bij de keuze van een plafondlamp moet je niet alleen rekening houden met de afmeting, maar ook de vorm van een kamer. In een grote, rechthoekige ruimte kunnen twee hanglampen van gemiddelde grootte voldoende zijn om het hele vertrek goed te verlichten. In een kleinere ruimte kun je kiezen voor een grote hanglamp in het midden van het vertrek.

✓ Lees ook: Wandlampen, hanglampen of staande lampen: wat zijn de voordelen van elk type verlichting?

3. De juiste lamp op de juiste plek

Kijk bij het kiezen van de lamp hoe je een ruimte wilt gebruiken. Natuurlijk wil je in de keuken of badkamer een mooie lamp, maar hij moet vooral ook functioneel zijn. Plaats ze dus op strategische plekken, zoals bij de spiegel boven de wastafel of op het bureau waar je zit als je thuiswerkt.

Aan de functionele verlichting kun je altijd extra lampen toevoegen. Een staande lamp naast een comfortabele fauteuil zorgt voor aangenaam licht om bij te lezen of ontspannen. Op dezelfde manier kunnen tafellampen een subtiel lichtaccent geven en bijdragen aan een warme, gezellige sfeer in de slaap- of woonkamer.

✓ Lees ook: Ideeën voor het decoreren van jouw eettafel

4. Durf te kiezen voor een originele oplossing

In styling wordt durf altijd beloond. Dus zolang de lamp voldoende licht geeft, kun je gerust kiezen voor een meer opvallend en origineel exemplaar. Een bijzonder design valt onmiddellijk in het oog en voegt meer dan alleen licht toe aan de ruimte. De vormen en materialen die je toepast in je interieur laten goed zien wat jouw stijl is. En een lamp kan net zo goed als woondecoratie ingezet worden als een schilderij of ander interieurobject. Neem een kijkje in ons ruime assortiment lampen en vind de verlichting die bij jou past.

✓ Lees ook: Retro-trend: vier interieurtips voor een vintage woonkamer in jaren 70-stijl

meer inspiratie

COCOmaison helpt je op weg

Welke lichtsterkte moet je kiezen?

Een lamp aan het plafond moet genoeg licht geven, maar niet verblinden. Afhankelijk van de plek heb je meer of minder licht nodig, dus lep op waar je je verlichting precies plaatst. Op het aanrecht wil je goed licht hebben om te kunnen snijden, op andere plekken in huis, zoals de slaapkamer en woonkamer wil je vooral sfeervol licht. De lichtsterkte pas je dus aan aan de functie van de lamp.

Hoe kies je een plafondlamp?

Een plafonnière moet de ruimte waar hij is geplaatst voldoende verlichten. Je houdt bij de keuze dus rekening met de hoogte en het oppervlakte van het vertrek. Afhankelijk van de grootte en de vorm van de kamer kun je meer dan een lamp nodig hebben voor genoeg licht.

Waar plaats je hanglampen?

Hanglampen zijn natuurlijk decoratief, maar hebben ook een heel praktisch doel. Ze moeten dus geschikt zijn voor de functie van de ruimte waar je ze gebruikt. Kies daarom voor voldoende grote en sterke lampen in de badkamer en meerdere kleine, minder sterke lampen in de woonkamer en de slaapkamer.

Hoe onderscheid je je met verlichting?

Er zijn geen keiharde regels voor styling en je kunt dus al je creativiteit gebruiken voor je verlichtingsplan. Sinds enkele jaren zie je wel een industriële trend, waarbij de gloeilamp duidelijk zichtbaar is in de lamp. Maar daar moet je natuurlijk van houden, dus kijk vooral welke lampen passen bij jouw eigen stijl en inrichting!

altijd de beste deals ontvangen?

Ontvang 10% korting op je eerstvolgende bestelling

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste trends en laatste aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

COCOmaison fans

inspireer anderen

tag ons op instagram of gebruik #cocomaison

COCOmaison wooninspiratie

wooninspiratie

Lees onze inspiratieblogs en laat je inspireren

Ook interessant...